Login

Welkom op de site van het Comité tegen de Verplichte Modernisering van Liften.

Als U onze site voor de eerste keer bezoekt, dan kunnen de rubrieken  OplossingenBegrijpen U helpen om U wegwijs te maken in deze vrij complexe materie. Alvast bedankt voor Uw bezoek !

Vergeet niet dat U zich kan inschrijven op onze mailing-lijst om op de hoogte gehouden te worden van elke evolutie in dit dossier.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Stand Van Zaken

Newsletter 42 - Informatiesessie

INFORMATIEVERGADERING op 26/11/2016 te Elsene

Mevrouw Dominique Dufourny, Burgemeester, en Mevrouw Nathalie Gilson, Schepen van Stedenbouw en Patrimonium nodigen U uit voor een informatievergadering over "het aanpassen aan de normen van liften met een historische waarde", bestemd voor eigenaars, mede-eigenaars, syndici en real estate management bedrijven.

Plaats: Polyvalente zaal van Petit Théâtre Mercelis, Mercelisstraat 13 in Ixelles
Datum: Zaterdag 26 november om 14u.

Inschrijvingen: patrimoine@ixelles.be of per telefoon 02/5156748 of 0477/250147


Be the first to comment! 21 nov 2016

Laatste nieuws

Prev Next

Liften - Conferentie De Standswinkel

BIENNALE - Conferentie De Stadswinkel


Beste eigenaars van historische liften,


De Stadswinkel vraagt me om volgende mededeling te maken:

- het betreft een conferentie en geen vergadering. Vragen kunnen gesteld worden na de uiteenzetting van de spreker.
- de conferentie gaat deze keer over de modernisatie van het gehele park van liften, en niet uitsluitend van de historische liften zoals dit vorige keer het geval was.
- er is een fout geslopen in...

Reacties(0) 26 sept 2015 News

Read more

Liften - Correcte voor NL38

BIENNALE Art Nouveau Art Deco - BEZOEK HISTORISCHE LIFTEN


Er is een fout geslopen in onze vorige NL. Wij vertelden dat de liften die kunnen bezocht worden in het kader van de Art Deco biennale reeds gemoderniseerd waren, maar dit was een vergissing.
De reeds gemoderniseerde installaties bevinden zich in Schaarbeek aan de Paul Deschanellaan.
Tijdens het bezoek zal U echter wel degelijk kennis kunnen maken met de specialisten die deze modernisatiewerken hebben uitgevoerd,...

Reacties(0) 22 sept 2015 News

Read more

Liften - Vergadering van 1 october (HERINNERING !) - Art Déco Biennale

AVOND VEILIGHEID LIFTEN op 01/10/2015 ... HERINNERING !

Beste eigenaars van historische liften,

Wij herinneren U eraan dat er op 1 october een tweede vergadering wordt georganiseerd door De Stadswinkel rond de problematiek van de modernisering van de liften. Het woord zal gelaten worden aan Dhr. Geert De Poorter, hoofdverantwoordelijke voor dit dossier bij het Ministerie.

Volgens de regering is er geen enkel probleem ! Het is dus essentieel dat we talrijk aanwezig zijn om onze stem te laten...

Reacties(0) 22 sept 2015 News

Read more

Nieuws van de liften

Beste eigenaars van liften,

Vooraleer we U het laatste nieuws bezorgen in verband met de modernisering van de liften, willen we U eraan herinneren dat we nog steeds op zoek zijn naar getuigenissen van:

  1. eigenaars die abusieve moderniseringsbestekken ontvangen hebben.
  2. gevallen waarbij EDTCs geweigerd hebben om een echte risicoanalyse (volgens de Kinney of andere methodes) toe te passen.
    Merkwaardig is wel dat alvorens het...

    Reacties(0) 06 mrt 2015 News

    Read more

Expo Lift Story en Paul Mariën - De Zevende Dag op één @ 11h00

Morgen zondag op één in De Zevende Dag :

Brussel eert zijn mooiste liften met de expo ‘Lift Story’ in de Sint-Gorikshallen. Naar het voorbeeld van Parijs verschijnen de eerste liften in Brussel op het einde van de 19de eeuw in de grote hotels en warenhuizen. Na 150 jaar dreigen deze pareltjes van industrieel erfgoed te verdwijnen. Met lifthersteller Paul Mariën bezoeken we de expo en trekken we naar Hotel Metropole waar de ‘Belle Epoque’ lift uit 1894 wordt gerenoveerd. Ingenieur en expert op vlak van historische liften, Guy Deckers, is te gast in...

Reacties(0) 20 feb 2014 News

Read more

nl31

Vernissage Expo "Lift Story" 20/2 om 18h30

Lift Story - Vernissage

Reacties(0) 01 feb 2014 News

Read more

Artikel in het vakblad "Architect" - Alternatieve Oplossingen voor open schachten op de tentoonstelling "Lift Stories"

Architecten en het behoud van het patrimonium van de liften
Alternatieve oplossingen voor liften met open schachten
voorgesteld op de tentoonstelling "Lift Stories"

Zoals U kan vaststellen in het artikel hieronder, interesseren de architecten zich ook aan het behoud van onze historische liften.

Wij willen Uw extra aandacht trekken op het bijvoegsel dat toegewijd werd aan de alternatieve oplossingen aangeboden door de firma Schmersal, onder meer in het domein van de beveiliging van de liftcabines in open schachten door middel...

Reacties(0) 23 dec 2013 News

Read more

Artikels in Brussel Deze Week en Blauw

Artikel over de problematiek van de liften in "Brussel Deze Week"

Voor diegenen die het nog niet gelezen hadden, ziehier het artikel dat verscheen in "Brussel Deze Week" over de problemen rond de renovatie van de historische liften.

Interview van René Coppens, Brussels parlementslid en hardnekkige beschermer van onze liften.

Artikel in het tijdschrift Blauw (p6 & 7)

Reacties(0) 23 dec 2013 News

Tentoonstelling en Fotowedstrijd "Lift Story" 02/2014

Tentoonstelling Lift story

In februari en maart 2014 zal een tentoonstelling over de oude liften plaatsvinden in de Sint-Gorikshallen in Brussel. Deze zal gaan over de liften van vóór de Tweede Wereldoorlog. Om het totale aantal oude liften in Brussel te kennen, kunt u ons helpen deze te identificeren door ons volgende informatie mee te delen voor de liften die u kent (liefst vóór 30 november).

 

Reacties(0) 12 nov 2013 News

Read more

Modernisatie : "Alternatieve Oplossingen" voor het eerste gehomologeerd - Stand van Zaken - Expo "Lift Story" 2014

EEN GROTE PREMIERE : Voor de eerste maal “ alternatieve” oplossingen officieel gehomologeerd in Schaarbeek !

Wij hebben het genoegen u de eerste officiêle homologatie van een oude lift die gemoderniseerd werd met “ alternatieve “ technische middelen aan te kunnen kondigen ! Deze lift die in gebruik is sedert 1935 heeft een bouw die typisch is voor deze periode met een open schacht ( een structuur in smeedijzer ) waarin de liftkooi en het tegengewicht zich verplaatsen.

De Ateliers Mariën, die deze modernisatie uitvoerden, hebben , volgens de...

Reacties(0) 12 nov 2013 News

Read more

10/12/2012 - Modernisatie Liften - Stand van Zaken

Zie hier de mededeling die we maandag ontvingen van de FOD Economie.

Deze bevestigt dat de limietdatum van 1 januari 2013 voor de modernisatie van alle liften uitgesteld wordt naargelang de ingebruikstellingsdatum van de lift.

Ten gevolge van het advies van de Raad van State is het ontwerp van de wijziging van het KB van 9 maart 2003, met betrekking tot de beveiliging van de liften, ter kennis gegeven aan de diensten van de Europese Commissie.    

Deze (verplichte) informatieprocedure eindigde op 5 december 2012 en het bedoelde KB kon noch aangepast, noch gepubliceerd worden vóór...

Reacties(0) 10 dec 2012 News

Read more

Laatste articles

Prev Next

Alternatieve oplossingen voor liften met open schacht

Eén van de grootste moeilijkheden bij de modernisering van “oude” liften met een open schacht, zijn de “openingen” in die schacht. De te vermijden risico’s zijn de mogelijke verwondingen die men zou kunnen oplopen (verplettering…) bij een contact met de beweegbare onderdelen (liftkooi, tegengewicht) van de liftenconstructie. De “standaard” oplossing die door de ascensoristen zal worden voorgesteld om dit risico te vermijden, zal erin bestaan om de schacht te “verpakken”, in te pakken. Nochtans veroorzaakt deze verpakking meestal een belangrijke esthetische degradatie van het gebouw, gepaard aan een zeer grote onkostenverhoging, die niet is opgenomen in het bestek van de ascensorist, vermits dit werk meestal wordt uitgevoerd door metsers of schrijnwerkers.

Het Koninklijk Besluit laat echter toe om Kinney Methode toe te passen om aan te tonen dat er andere oplossingen bestaan om een gelijkwaardig niveau van veiligheid te bereiken. Deze alternatieve oplossingen (zie voorbeeld verder in het artikel) laten toe om...

Reacties(0) 04 juli 2011 Solutions

Read more

Impact social

Alors que la Constitution garantit un droit au logement pour tous, comment est-il acceptable de forcer des gens avec de très petits revenus à débourser des milliers d'euros pour moderniser leur ascenseur alors qu'ils peinent à joindre les deux bouts ?

Dans son rapport sur la pauvreté en Belgique, la Fondation Roi Baudouin aborde le sujet du logement. En voici quelques extraits.

Reacties(0) 21 mei 2011 L'Arrêté Royal

Read more

Interview voor TV Brussel over de modernisatie van de liften

Interview met Paul Mariën, Pierre Six voor TV Brussel en VRT1 - 15/10/2010

21 mei 2011 Comité - Interventions

Read more

Standpunt van het Comité inzake het Koninklijk Besluit

Acht jaar na de in voege treding van het Koninklijk Besluit herhaalt het comité zijn standpunt. Zelfs indien wij niet kunnen hopen dat de overheid het KB zal afschaffen zullen we blijven aandringen voor een redelijke toepassing ervan.

Reacties(4) 11 mei 2011 L'Arrêté Royal

Read more

Positieve sloten voor accordeondeuren

Ziehier enkele foto's van positieve sloten voor accordeondeuren, typisch voor oudere modellen van liften. In tegenstelling met wat de meeste constructeurs U vertellen, kunnen bestaan de deuren bewaard blijven en tegreglijketrijd beveiligd volgens de door de wet opgelsgde standaarden. Als sit niet aanvaard wordt, dan moet U beroep doen op de Kinney risikoanalyse methode om te bewijzen dat deze oplossing even veilig is dan de "oplossing" die erin bestaat om de deuren volledig te vervangen.

 

Reacties(0) 20 mrt 2011 Solutions

Read more

Onze mailing-lijst

Op de voorpagina

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Volg ons op facebook

Facebook