Login
Home: Home / Nieuws / Nieuws van de liften
A+ R A-

Nieuws van de liften

PDF

Beste eigenaars van liften,

Vooraleer we U het laatste nieuws bezorgen in verband met de modernisering van de liften, willen we U eraan herinneren dat we nog steeds op zoek zijn naar getuigenissen van:

  1. eigenaars die abusieve moderniseringsbestekken ontvangen hebben.
  2. gevallen waarbij EDTCs geweigerd hebben om een echte risicoanalyse (volgens de Kinney of andere methodes) toe te passen.
    Merkwaardig is wel dat alvorens het K.B. werd ondertekend, controlebedrijven in staat waren om een reële inschatting van risicos te maken en er ook de verantwoordlijkheid voor op te nemen. Tegenwoordig proberen diezelfde controlebedrijven de verantwoordelijkheid van de risicoanalyse door te schuiven naar de administratie, waar ze intens lobbyen.
  3. situaties waar het goedkeuren van oplossingen die door liftenfabrikanten werden voorgesteld/geïnstalleerd geweigerd werd door een EDTC omdat ze volgens hen niet dezelfde graad van veiligheid zou garanderen als de standaardoplossing.
Gelieve ons te contacteren en ons de bijbehorende documenten te bezorgen.


STUDIEDAG LIFTEN op 25/11/2014

Op 25 November werd een "Studiedag liften" georganiseerd door De Stadswinkel. De belangrijkste bij de modernsatie betrokken partijen waren aanwezig (Politiekers, EDTCs (controlebedrijven), liftenfabrikanten, Agoria, eigenaarssyndicaten).

De presentatie van het SNPC/NEMS over de vele moeilijkheden waarmee de beheerders van liften te kampen hebben vanwege de complexiteit van de materie van de modernisatie, werd door de aanwezige eigenaars met veel aandacht gevolgd.

Mvr. Nathalie Gilson, Schepen van Elsene die zich inzet voor de historische liften van haar gemeente, werd op luid applaus onthaald na haar pleidooi voor de bescherming van het patrimonium van de liften.

Ten gevolge van de verandering van de regering werd het dossier van de liften overgenomen door Geert De Poorter, Directeur-Generaal, Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid, FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie.

Zijn presentatie kan U bekijken door volgend bestand te downloaden:

Presentatie Geert De Poorter

U kan zelf vaststellen dat er jammer genoeg nog geen concrete vooruitgang is op het vlak van alternatieve oplossingen voor historische liften. Daarentegen werden de boetes reeds vastgelegd in geval de liften niet conform zijn op het moment van de valdatum. Meer positief is dat Mr De Poorter beloofd heeft om de Commissie rond de veiligheid van liften weer leven in te blazen. Ook werd er een contactpunt gegeven waar U terecht kan met Uw vragen of klachten omtrent de modernisatie:

Dienst Veiligheid van de Consumenten
Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid
North Gate
Koning Albert II-laan 16
1000 Brussel

email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
tel : 02 / 277 87 91 (gratis nummer : 0800 120 33)

 

ARTIKEL RTBF op 27/12/2014


In het kader van de werkdag liften, publiceerde de RTBF een artikel op hun site:

Article RTBF


PARLEMENTAIRE VRAAG VAN RENE COPPENS op 17/12/2014

De Brusselse Open VLD parlementariër René Coppens die al sinds het bestaan van het K.B. van 2003 de oude liften verdedigt, stelde een parlementaire vraag aan Minister-President Rudi Vervoort betreffende de problemen waarmee de eigenaars te kampen hebben.

Volgende link laat U toe om de vragen en antwoorden te lezen:

Parlementaire vraag van René Coppens

U verstaat zo dat het essentieel is dat alle eigenaars de Minister op de hoogte brengen van problemen en vragen die ze hebben omtrent deze vernietigende modernisatie. Anders zal hij blijven denken dat alles van een leien dakje loopt !

 

JOURNAAL van de RTBF van 04/01/2015

Een van de onderwerpen van het avondjournaal van de RTBF was de renovatie van de oude liften. Diegenen onder U die de uitzending gemist hebben kunnen ze opnieuw bekijken via de volgende link:


RTBF - La difficulté de rénover les vieux ascenseurs


ARTIKEL in LE SOIR van 26/03/2015

Le Soir publiceerde op 26/03/2015 een artikel over de parlementaire vraag van de Brusselse parlementariër Julie de Groote in verband met de toestand van de modernisatie van de oude liften. Indien U het artikel niet ziet in de Newsletter dan kan U deze ook lezen rechtstreeks op de site van Le Soir:

Artikel Le Soir

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com