Login
Home: Home / Oplossingen voor Uw liften / Alternatieve oplossingen voor liften met open schacht
A+ R A-

Alternatieve oplossingen voor liften met open schacht

E-mailadres

Eén van de grootste moeilijkheden bij de modernisering van “oude” liften met een open schacht, zijn de “openingen” in die schacht. De te vermijden risico’s zijn de mogelijke verwondingen die men zou kunnen oplopen (verplettering…) bij een contact met de beweegbare onderdelen (liftkooi, tegengewicht) van de liftenconstructie.

  1. Een werkman zou zijn ladder kunnen plaatsen tegen een afsluiting van de schacht en de liftkooi zou bij afdaling die ladder kunnen omverwerpen.
  2. Iemand zou zijn arm doorheen de afsluiting kunnen steken.
  3. Een kind zou zijn hand doorheen het traliewerk kunnen steken.

Dit is een mooi voorbeeld waar de Methode Kinney kan worden toegepast. Het volstond eraan te denken… in plaats van de schacht te verpakken, waarom geen detectiesystemen plaatsen op de beweegbare delen van de lift?

Men plaatst “detectoren” op de liftkooi en op het tegengewicht, zodanig dat beide quasi onmiddellijk tot stilstand komen bij een contact met een vreemd voorwerp. Op het gebied van veiligheid is het resultaat hetzelfde: er bestaat geen risico op verwonding want de liftkooi of het tegengewicht komen praktisch onmiddellijk tot stilstand.

Bescherming van het tegengewicht:

Een systeem genaamd “casserole” wordt op het tegengewicht geplaatst om bij contact met een vreemd voorwerp onmiddellijk tot stilstand te komen.

 

 

Bescherming van de liftkooi – voorzijde (vast elektronisch gordijn):

Voor de bescherming van de voorzijde van de liftkooi en waar zich de schaardeur bevindt, wordt een vast elektronisch gordijn aangebracht met om de 5 centimeter een horizontale stralenbundel. Elke onderbreking van deze stralenbundel veroorzaakt een stroomonderbreking in het hoofdcircuit van de lift en brengt deze quasi onmiddellijk tot stilstand.

 

Bescherming van de liftkooi – achterzijde (beweegbaar elektronisch gordijn):

Een elektronisch gordijn met “verticale” stralenbundel wordt aangebracht op veren om het beweegbaar te maken. En het is slechts wanneer de twee delen van het gordijn nauwkeurig parallel zijn, dat de elektrische stroom in het circuit van de lift doorgang vindt. Alle verplaatsingen van één van de delen van het gordijn, hetzij in het bovengedeelte hetzij in het ondergedeelte, zal een onderbreking in de stralenbundel veroorzaken en bijgevolg de liftkooi tot stilstand brengen, zoals op de volgende foto wordt geïllustreerd:

Bekijk hieronder het mechanisme in volle werking (stralenbundel onderbroken door een vreemd voorwerp):

 

Maar eveneens wanneer één van de componenten van het gordijn verplaatst wordt ingevolge een contact met een vreemd voorwerp:

 

Bescherming van de liftkooi – bovenop en onderaan de kooi (beweegbare contactdetectoren):

Om het bovendeel van de liftkooi te beschermen, dus terwijl de lift omhoog gaat, worden op het dak van de kooi beweegbare contactdetectoren aangebracht, die bij het minste contact met een vreemd voorwerp het stroomcircuit van de machine onderbreken:

Bekijk hieronder een video die toont op welke wijze het mechanisme de stilstand van de machine veroorzaakt bij het contact met een vreemd voorwerp terwijl de lift omhoog gaat:

 

Om de onderkant van de liftkooi te beschermen, dus terwijl de lift naar beneden gaat, worden aan de bodem van de kooi beweegbare contactdetectoren aangebracht, die bij het minste contact met een vreemd voorwerp het stroomcircuit van de machine onderbreken.

 

Bescherming van de liftkooi – zijkant van de kooi (beweegbare elektronische gordijnen):

Een elektronisch gordijn vet “verticale” stralenbundel wordt aangebracht op de veren om het beweegbaar te maken en om het bijgevolg gevoelig te maken voor elk contact dat de stralenbundel rechtstreeks onderbreekt, maar ook voor elk contact dat een beweging veroorzaakt van één van de twee delen van het gordijn en dit ingevolge een contact met een voorwerp dat zich onder de liftkooi zou bevinden. Alleen wanneer de twee delen van het gordijn nauwkeurig parallel zijn, zal de elektrische stroom in het circuit van de lift doorgang vinden. Alle verplaatsingen van één der delen van het gordijn, hetzij in het bovengedeelte hetzij in het ondergedeelte, zullen een onderbreking in de stralenbundel veroorzaken en bijgevolg de liftkooi tot stilstand brengen.

 

Positieve sloten:

Het positieve slot geeft u de garantie dat

  • de lift alleen in beweging komt wanneer alle tussendeuren gesloten zijn. De tussendeur bevat een magnetisch element dat dient geplaatst te worden voor de magnetische ontvanger die op de liftkooi aanwezig is, om het elektrisch circuit te sluiten en de lift opnieuw kan vertrekken.

  • het onmogelijk is om een tussendeur te openen (tenzij een werktuig te gebruiken waarover alleen een liftenmecanicien beschikt) wanneer de lift zich niet tegenover de tussendeur in kwestie bevindt.

Dit is het “klassieke” positieve slot:

Interessant is ook te weten dat er specifieke modellen bestaan voor open liftschachten.

Stilstand aan de eindloop:

Het Koninklijk Besluit legt een bepaalde werkruimte op onder de lift, maar deze ruimte bestaat niet altijd. In plaats van “uit te graven” om de technische zone onder de lift te verlagen, kan een andere en veel minder kostelijke oplossing worden toegepast: men plaatst een buffer (stootblok) zodat de loop van de lift wordt ingekort.

Op die manier wordt het risico eveneens verwijderd.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com